2535 лева

АЗЕРБАЙДЖАН – Загадките на вечният огън със самолет и водач от България

Резервация / Запитване

 

 


София – Истанбул – Баку – Абшеронският полуостров – Баку – Габала – Мингечевир – Ганджа – Гобустан – Баку – Истанбул – София

 

 

 

Топ цена: 2535 BGN

 

9 дни

 

Екскурзия със самолет

 

 

ПРОГРАМА:

 

 

Ден 1 София – Истанбул

Отпътуване в 21.20 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 23.40 ч.

Ден 2 Истанбул – Баку

Полет за Баку в 01.50 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Пристигане на летището в Баку в 05.40 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Закуска. Свободно време за почивка. Туристическа програма в Баку: паркът „Хайленд“ с Алеята на мъчениците – гробище, където са погребани „шахидите“, жертви на „Черния януари“ и азербайджанците, жертви в Нагорнокарабахския конфликт, от където се открива панорамна гледка към Баку и неговия залив; старият град, известен като „Ичери Шехер“ и включен днес в списъка на ЮНЕСКО – тук се намират входните порти към стария Баку, керван-сарай „Бухара“, керван-сарай „Мултани“, Култа на девицата, старите джамии и бани, Музеят на миниатюрната книга, дворецът „Ширваншах“. Туристическата програма продължава с улица „Низами“ – голяма пешеходна и търговска улица в центъра на Баку. Свободно време.Нощувка.

Ден 3 Баку – Абшеронският полуостров – Баку

Закуска. Туристическа програма на Абшеронския полуостров: Атешгах или по-известен като Огнения храм, построен върху джоб на природен газ, който подхранва вентилационен отвор и по този начин осигурява „вечен“ огън, който е бил почитан от зороастрийцтие; Археологическият и етнографски музеен комплекс “Кала“ – музей на открито, където са запазени паметници на територията на селището Кала като резбовани камъни, датиращи от 3-тото и 2-рото хилядолетие преди Христа до средните векове, керамика, местни стоки и украшения, оръжия и монети, запазени останки от древни жилищни комплекси и т.н., открити на територията на Абшеронския полуостров и изложени в този комплекс; замъкът „Рамана“ (отвън), датиращ от средата на 14 в.; Янардаг или „горящата планина“ – от недрата на земята, изригва горящ газ, който пламти постоянно на хълм на Абшеронския полуостров в близост до Баку, който е известен като „земя на огън“ като пламъците излитат във въздуха на 3 метра от тънък и порест слой пясъчник. Връщане обратно в Баку като по пътя се минава покрай културния център Гейдар Алиев в Баку, който се отличава със своята оригинална архитектура. Нощувка.

Ден 4 Баку – Габала

Закуска. Отпътуване за Габала. По пътя посещение на скалния мавзолей „Дири Баба“ от 15 в. в Гобустан. Фото-пауза при езерото Нохур – представлява изкуствено създаден водоем след Втората световна война, за да снабдява с вода околните села, оградено от дървета. Днес езерото Нохур е популярно място за отдих, оградено от дървета, в чиито зелено-сини води се отразява силуета на Голям Кавказ. Пристигане в Габала. Настаняване. Изкачване с въжена линия до връх Туфандак (на 1660 м надморска височина), където се намира модерния планински курорт Туфандак, считан за най-високият планински курорт в Азербайджан. Нощувка.

Ден 5 Габала

Закуска. Отпътуване за селището Нидж, където живеят потомци на древните удини, населявали Кавказка Албания. Тук се намира църквата Св. Елисей – един от най-древните паметници на християнството в Азербайджан, възстановена през 17 в. Отпътуване за Шеки – един от най-древните градове на Азербайджан, разположен върху живописните склонове на Кавказ, откъдето някога са минавали керваните по Пътя на коприната. Настаняване. Следобед спирка в селището Киш, известно със своята църква от 12 в. Туристическа програма в Шеки: средновековната крепост; Летният дворец на шекинските ханове с удивителна фасада с изкусни стенописи с растителни мотиви; Историческият музей, където могат да се видят артефакти от различни периоди. Туристическата програма продължава с кервансараите на Шеки – търговци от страните, намиращи се по Пътя на коприната, се събирали в Шеки, затова през 18 в. и 19 в. били построени 5 такива кервансараи, от които до наши дни оцелели само два от тях. Долният и Горният кервансарай са построени през 18 в., за да могат търговците да складират стоките си в мазетата на тези кервансараи като търговската дейност са извършвали на първия етаж, а на втория са отсядали да спят. Всеки един от тях е разполагал с над 200 стаи като днес Горният кервансарай е превърнат в хотел, а Долният кервансарай в момента се преустройва. Нощувка.

Ден 6 Мингечевир – Ганджа

Закуска. Посещение на местния източен базар. Отпътуване за Мингечевир – четвъртият по големина град в Азербайджан, разположен на брега на река Кура, която разделя града на две части. Мингечевир е известен с прозвището си „градът на светлините“, заради хидроелектрическата централа на река Кура. Посещение на Еленендорф – бивша немска колония, основана през 1819 г. от преселници от Баден Вюртемберг в Кавказ. Отпътуване за Ганджа. По желание може да се организира дегустация на вино в Ганджа – вторият по големина град в Азербайджан, разположен в полите на Малък Кавказ. Настаняване. Туристическа програма в Ганджа: джамията „Джума“, построена през 1606 г. и наричана често „Джамията Шах Абас“ по името на Шах Абас I Велики; гробницата на Джавад-Хан, последния владетел на ханство Ганджа; сградата на първия азербайджански парламент, в която днес се помещава Азербайджанският държавен аграрен университет; църквата „Александър Невски“ – една от най-древните православни църкви в Азербайджан, построена на мястото на старо гробище с благотворителни средства както от православните християни, така и от мюсюлмани; Къщата на бутилките – представлява необичайна двуетажна къща, построена по инициатива на Ибрахим Джафаров в памет на неговия брат, изчезнал по време на Втората Световна Война, от стъклени бутилки с различна форма и размери, както и от цветни камъни донесени от Сочи. Нощувка.

Ден 7 Ганджа – Гобустан – Баку

Закуска. Посещение на мавзолея на Низами, построен в памет на Низами Ганджени – персийски поет, смятан за най-великия представител на романтичната лирика в персийската литература. Мавзолеят представлява висока цилиндрична сграда, построена на входа на Ганджа, обградена от градини. Посещение на калните вулкани в близост до Гобустан – калният вулкан представлява земна форма, създадена от изригването на кал, вода и газове, който не произвежда лава, а земята непрекъснато отделя вещество, подобно на кал. Посещение на национален парк „Гобустан“, включен в списъка на ЮНЕСКО – представлява археологически резерват от каменни структури, издигащи се в полу-пустинната местност в центъра на Азербайджан. Камъните съхраняват изключителна колекция от скални гравюри с мотиви от флората, фауната и бита на хората от праисторически времена. Отпътуване за Баку. Настаняване. Нощувка.

Ден 8 Баку

Закуска. Посещение на Националния исторически музей на Азербайджан – някогашно имение на азербайджанския петролен магнат и филантроп Хаджи Зейналлабдин Тагиев. Посещение на Музея на азербайджанския килим – богата колекция от азербайджански килими и постелки, за които са използвани различни техники за изработка и материали от различни периоди. Това е най-богатата колекция от азербайджански килими в света. Посещение на Музея за съвременно изкуство. Свободно време. Вечеря в ресторант с кавказко танцово шоу – представяне на традиционни местни танци и традиционна музика на живо (без включени напитки).

Ден 9 Баку – Истанбул – София

Трансфер до летището. Отпътуване в 04:15 ч. за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане на летището в Истанбул в 06:45 ч. Полет за България в 08:35 ч. Пристигане на летище София в 08:55 ч. (Терминал 2).

 


ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ:

09.09.2022, ПОТВЪРДЕНА ДАТА,
има места

2535.00 лв.

21.10.2022, ПОТВЪРДЕНА ДАТА, има места

2535.00 лв.

 

 


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетен билет София – Истанбул – Баку – Истанбул – София на авиокомпания „Turkish airlines“ с включени летищни такси

 

Чекиран багаж до 30 кг и ръчен багаж до 8 кг

 

Трансфер летище – хотел – летище

 

Транспорт по описания в програмата маршрут

 

4 нощувки със закуски в хотел „Parkway Inn Hotel“ 4* (или подобен) в Баку

 

1 нощувка със закуска в хотел „Gabala Qafqaz Karvansaray“ 4* (или подобен) в Габала

 

1 нощувка със закуска в хотел „Sheki Palace“ 4* (или подобен) в Шеки

 

1 нощувка със закуска в хотел „Vago“ 4* (или подобен) в Ганджа

 

1 гала вечеря с традиционно кавказко танцово шоу и музика (без включени напитки)

 

Туристическа програма с местен екскузовод в Баку, Шеки, Мингечевир и Ганджа

 

Посещение на национален парк „Гобустан“ и калните вулкани

 

Екскурзия до Абшеронския полуостров

 

Билет за лифта до Туфандак

 

Фото-пауза при езерото Нохур

 

Входни такси за музеите по програмата

 

Местен екскурзовод по време на цялата туристическа програма в Азербайджан

 

1 бутилка минерална вода на ден на турист

 

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания „Евроинс“

 

Водач-преводач от България

 


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

PCR тест (при необходимост)

 

Такса за виза

 

Обяди и вечери

 

Дегустация на вино в района на Ганджа

 

Такса за снимане с фотоапарт и камера в туристическите обекти

 

Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт

 

Разходи от личен характер

 

Бакшиш за шофьор и екскурзовод (5 USD на турист на ден – заплаща се задължително на място)

 

За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия

 

Застраховка „Отмяна на пътуване“ (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

 


НАСТАНЯВАНЕ:

Посочените цени са на турист за съответното настаняване.

09.09.2022 г.

Двойна стая със спалня (не се гарантира)

2535 лв.

Двойна стая с отделни легла (не се гарантира)

2535 лв.

Допълнително легло в двойна стая

2535 лв.

Двойна стая за комбиниране

2535 лв.

Единична стая

2955 лв.

21.10.2022 г.

Двойна стая със спалня (не се гарантира)

2535 лв.

Двойна стая с отделни легла (не се гарантира)

2535 лв.

Допълнително легло в двойна стая

2535 лв.

Двойна стая за комбиниране

2535 лв.

Единична стая

2955 лв.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

PCR тест на специална цена в лаборатории „Рамус“ преди отпътуване на турист

60.00 лв.

Електронна виза за Азербайджан на турист

60.00 лв.

Дегустация на вино в района на Ганджа на турист

49.00 лв.

6 вечери в местни ресторанти (без включени напитки) на турист

239.00 лв.

 


ОТСТЪПКИ

Отстъпка за дете от 2 до 11 г., настанено на редовно легло в стая с родител

100.00 лв.

Отстъпка за дете от 12 до 17 г., настанено на редовно легло в стая с родител

50.00 лв.

 


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Възможна е промяна в реда на разглеждане на забележителностите по програмата.

 

Всички екскурзии се провеждат с местен лицензиран екскурзовод и превод на български език.

 

Резервации: депозит – 45% от основната цена при резервация; доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.

 

Анулации: до 45 дни преди датата на отпътуване – 45% от основната цена; от 44-я ден до деня на заминаване – 100% от общата цена!

 

Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите. Евентуална промяна в часовете на полетите не може да бъде повод за отказ от пътуване.

 

Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

 


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

 


ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и предварително издадена електронна виза. Агенцията оказва съдействие за получаване на електронна виза. Необходими документи: попълнен визов формуляр, цветно копие на паспорта в JPEG-формат – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване.

 

 

Пътуването се провежда при минимум 16 записани туристи.

 

 

 

•  Туроператор и турагент ФЛАЙ ХОЛИДЕЙС ООД притежава удостоверение за туроператорска дейност № 7039/18.01.2013 година и е застрахован със застрахователна полица №  03700100003538/ 2021 от „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД,  гр. София-24, ул. „Софийски герой”  № 3, вх. Б, ет. 1, офис 21 за „Отговорност на туроператора” със срок на действие от 00:00 часа на 20.11.2021 до 23:59 на 19.11.2022 г.

 

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: Туристите да осигурят още в България сумите, които предвиждат да похарчат в съответните валути за посещаваните държави.