АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

 

 

 

 

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

 

При публикуването на общо предупреждение за пътуване, оценката на ситуацията по сигурността не се основава на  едни или други трагични събития, а на общата обстановка в региона, респективно в дадената страна, съгласно цялата налична информация, с която разполага Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи използва възприетата в държавите-членки на ЕС класификация на степените на риск, както следва:

I степен: Без особени препоръки.

ІІ степен: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

ІІІ степен: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

ІV степен: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

V степен: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

 

СТЕПЕНИ НА СИГУРНОСТ ПРЕПОРЪКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

 

 

Последна актуализация: 01.11.2019 г.

 

І степен – Без особени препоръки: Австралия, Австрия, Албания, Андора, Аржентина, Бангладеш, Барбадос, Бахамски острови, Беларус, Белгия, Белиз, Бенин, Боливия, Ботсуана, Бразилия, Бруней, Бутан, Великобритания, Виетнам, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Доминиканска република, Екваториална Гвинея, Естония, Зимбабве, Индия, Исландия, Испания, Италия, Йордания, Кабо Верде, Канада, Катар, Кипър, Китай, Корея (Република), Коста Рика, Куба, Кувейт, Лаос, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Мавриций, Мадагаскар, Макао, Македония, Малдиви, Малта, Мартиника, Маршалови острови, Молдова, Монако, Монголия, Непал, Нова Зеландия, Нова Каледония, Норвегия, ОАЕ, Оман, Панама, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Самоа, Сан Марино, Сао Томе и Принсипи, Саудитска Арабия, Свазиленд, Сейшелски острови, Сиера Леоне, Сингапур, Словакия, Словения, Соломонови острови, Суринам, САЩ, Сърбия, Тайван, Тайланд, Танзания, Унгария, Уругвай, Фарьорски острови, Фиджи, Финландия, Фолклендски острови, Франция, Холандия, Холандски Антили, Хонгконг, Хърватска, Черна гора, Чешка република, Чили, Швейцария, Швеция, Шри Ланка, Ямайка, Япония

ІІ степен – Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната): Азербайджан, Ангола, Армения, Бахрейн, Босна и Херцеговина, Буркина Фасо, Бурунди, Венецуела, Гватемала, Грузия, Джибути, Еквадор, Замбия, Западна Сахара, Индонезия, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Колумбия, Коморски острови, Конго (Република), Косово, Кот д’Ивоар, Мавритания, Малави, Малайзия, Мароко***, Мексико, Никарагуа, Палестинска власт**, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Руанда, Салвадор, Сенегал, Таджикистан, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Туркменистан, Турция*, Узбекистан, Уганда, Филипини, Хондурас, Чад,

ІІІ степен – Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост): Алжир, Гвинея-Бисау, Египет, Еритрея, Етиопия, Израел, Иран, Кения, Конго (Демократична република), КНДР, Либерия, Мианмар,Мозамбик, Намибия, Нигер, Нигерия, Пакистан, Судан, Украйна, Хаити

ІV степен – Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост): Афганистан, Ирак, Йемен, Камерун, Ливан, Мали, Сомалия, ЦАР, Южен Судан

V степен – Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната: Либия, Сирия

 

ВАЖНО – ВИЗИ КИТАЙ

Поради настъпили промени в законовите разпоредби и регулации относно визовия режим с Китайска народна република, Посолството на КНР в България въведе, считано от 16 август 2018 г., издаването на визи с биометрични данни, за което е необходимо снемане на 10-пръстови отпечатъка. Тази разпоредба се отнася за всички български граждани, желаещи да посетят Китай.

Във връзка с това е необходимо всички кандидатстващи за китайска виза да се явят лично в посолството за вземане на биометрични данни!

Туристите по нашите бъдещи групи за Китай, трябва да имат оригинален валиден паспорт, снимка паспортен формат на бял фон и попълнен формуляр,  като ще се наложи около месец преди датата на отпътуване да се явят лично в посолството за вземане на биометрични данни! Ще получите допълнителен е-мейл за конкретни дати и часове за явяване в посолството! Наш колега ще бъде в посолството за съдействие!

Актуалния адрес на посолството е София, бул. Джеймс Баучер №58

За тези, които желаят самостоятелно да кандидатстват за виза, Китайско посолство въведе и онлайн система за попълване на визовия формуляр и запазване на час за подаване на документи за виза. Документите за китайски визи се внасят в консулския отдел към Посолство на КНР всеки вторник и четвъртък след предварително записан час за лично явяване на кандидатите за виза с цел снемане на пръстови отпечатъци.

 

Препоръка към пътуващите за Гърция български граждани

 

Предвид зачестилите случаи на санкциониране на български граждани за нарушения на гръцкия митнически кодекс, Министерство на външните работи препоръчва на пътуващите за Гърция български граждани да спазват строго позволените квоти за внос в Гърция на акцизни стоки на човек – 4 стека цигари, 10 литра твърд алкохол, 110 литра бира и 90 литра вино. Вносът на алкохол без бандерол не е разрешен, независимо от количеството му. При осъществяване на проверка на автомобила трябва ясно да бъде заявено кое количество от акцизните стоки на кого от пътниците е собственост.

 

Съобщение за пътуващите в Словения

 

Министерство на външните работи съобщава, че, считано от 01.04.2018 г., в Република Словения се въвежда електронно таксуване за превозни средства с тегло над 3,5 тона.

От 01.04.2018 г. няма да бъде възможно заплащането на пътната такса на пунктовете за тази цел. Ще бъде преустановена възможността за заплащането на пътната такса с действащите електронни карти ДАРС и устройствата АВС. Всяко тежкотоварно МПС, използващо автомагистралите или високоскоростните пътища в Словения, ще трябва да се регистрира с цел използването на системата DarsGo, както и да придобие устройството DarsGo, чрез което се начислява пътната такса. И към момента регистрирането и получаването на DarsGoе възможно в сервизите DarsGo. Регистрацията ще бъде възможна и на бензиностанциите, намиращи се на отбивките за отдих. Информация за снабдяване с устройството DarsGo може да бъде намерена на интернет страницата www.darsgo.si. Препоръчва се потребителите на системата DarsGoда сторят това своевременно, за да избегнат очакваните опашки за регистрация при преминаването към новата система. Заплащането на пътните такси по сега действащата система може да се извършва до края на деня на 31 март 2018 г., включително. ДАРС не предвижда „период за толеранс”. За да се избегнат недоразумения, стара и нова система за таксуване за преминаване през Република Словения няма да функционират паралелно.

Словенските власти подчертават, че при липса на регистрация и устройство ще бъдат налагани глоби както на водачите на автобусите и тежкотоварните автомобили, така и на собствениците на фирмите, които своевременно не са предприели необходимите действия.

 

Допълнителна информация и препратки за регистрация може да се намерят на интернет страниците www.dars.si и https://darsgo.si/portal/en/home или чрез електронната поща info@dars.go.

 

Препоръки към българските граждани, пътуващи до Обединените арабски емирства

 

Министерство на външните работи информира, че с писмо от 1 юни 2018 г. до авиокомпаниите, осъществяващи полети до и от ОАЕ, емиратските власти са съобщили за въвеждането на нови правила за пътуване на малолетни и непълнолетни лица, както и за пътуване, при което малолетното или непълнолетно лице се придружава само от единия родител.

При пътуване на малолетни и непълнолетни чуждестранни граждани на ГКПП на международните летища в ОАЕ е необходимо да се представя издадено от родителите (съответно от настойниците или попечителите) пълномощно за пътуване, в което са вписани постоянният адрес на пътуващия/пътуващите и адресът по пребиваване в ОАЕ, включително данни за посрещащите/приемащите лица.

Изискването ще се прилага и в случай, че малолетните и непълнолетните чуждестранни граждани се придружават от трето лице.

На ГКПП допълнително следва да се представи и копие от удостоверението за раждане на пътуващия малолетен/непълнолетен.

В случай на придружаване от родител, чието фамилно име е различно от името на малолетното или непълнолетното лице, трябва да се представи копие от удостоверение за раждане, от което да е видна роднинската връзка между лицата.

Към момента от ОАЕ няма въведена задължителна форма за пълномощното, което следва да се представя при граничния контрол на международните летища. Властите не са съобщили и дали е необходима заверка на документите.

Не е налице и изискване за език на пълномощното, като следва да се очаква, че ще се приемат документи, издадени на английски и/или арабски език, съответно преводи. Препоръчва се ползването на многоезични извлечения от актовете за раждане.

В случай на основателни съмнения, местните власти си запазват правото да откажат достъп на лица до територията на ОАЕ и да депортират пътуващите малолетни и/или непълнолетни чуждестранни граждани.

Повече подробности и допълнителна актуална информация биха могли да бъдат получени от авиокомпанията, с която се планира осъществяването на полета на малолетното или непълнолетно лице.

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

 

 

Удължаване на военното положение на филипинския остров Минданао

 

Посолството на България в Ханой информира, че вчера (12.12.2018 г.), двете камари на Конгреса на Република Филипини са одобрили предложението на президента на страната, Родриго Дутерте, подкрепено от Националната армия и полиция, за удължаване на военното положение на остров Минданао, намиращ се в южната част на Филипините, с още една година до 31.12.2019 г. Това е второто поредно удължаване след размириците, избухнали през месец май 2017 г. в централния град Марави. Наложените мерки за сигурност имат превантивен характер и целят противодействие на дейността на местни въоръжени бунтовни групировки.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в района на военното положение, освен в случаи на неотложна необходимост. Българските граждани, пребиваващи на територията на Филипините или планиращи пътуване до страната, следва да се осведомяват за актуалната обстановка, да проявяват нужната предпазливост, като спазват указанията на местните власти и служби на реда и избягват места с големи струпвания на хора.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Ханой, Виетнам на следния телефон: +84 24 3845 2908.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Преди пътуване в чужбина, препоръчваме регистрация в услугата „Пътувам за“ на уеб страницата на МВнР.

 

 

По време на военното положение в Украйна, преминаването на чуждестранни граждани през границата с Крим е забранено

 

Генералното консулство на България в Одеса информира, че Държавната гранична служба на Украйна забранява влизането в и излизането от Крим за всички чуждестранни граждани, а въведеното ограничение ще действа в рамките на срока на обявеното военно положение. През този период преминаването на административната граница с Крим ще бъде възможно само за украински граждани.

Министерство на външните работи припомня, че преди влизането в сила на забраната, преминаването през административната граница с Крим се осъществяваше съгласно Постановление № 367/ 04.06.2015 г. на Кабинета на министрите на Украйна, според което влизането на чужденци и лица без гражданство във временно окупираната територия на Украйна (АР Крим) и излизането от нея се осъществява през контролно-пропускателни пунктове, като се предоставя паспорт и специално разрешение, издадено от териториалния орган на Държавната миграционна служба по местопребиваване на чужденеца или лицето без гражданство.

Контролно-пропускателните пунктове за влизане/излизане във временно окупираната територия на Украйна за автомобилна връзка са: „Каланчак“, „Чаплина“, „Чонгар“, а за железопътна връзка:  „Херсон“, „Мелитопол“, „Вадим“ и „Новоолексиивка“.

 

 

Денге в Индонезия

Във връзка със зачестили случаи на болестта денге (вирусна инфекция, разпространявана от комари предимно през дъждовния сезон) в различни региони на Индонезия, включително и в столицата Джакарта, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да се информират предварително относно симптомите и начина на реакция при заболяване от денге. Вземането на превантивни мерки против ухапвания от комари е най-добрият начин за предпазване от заразяване. Следва да се ползват репеленти, да се носят покриващи откритите части на тялото дрехи и да се спи под предпазна мрежа. При съмнение за наличие на симптоми, особено на висока температура/треска, заболяването следва да се диагностицира от лекар-специалист и да се направи кръвен тест.

 

 

Препоръки във връзка с обявеното в Судан извънредно положение

На 22.02.2019 г. суданският президент Омар ал-Башир обяви извънредно положение в цялата страна за срок от една година и разпусна правителството заради протестните демонстрации, които продължават вече седмици наред и избухнаха заради утроената цена на хляба на 19.12.2018 г. Заедно с извънредното положение, президентът обяви за разпускането на правителството на федерално и провинциално ниво.

Във връзка с обявеното извънредно положение и актуалната обстановка по сигурността в Судан, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания до страната, освен в случаи на крайна необходимост.

В случай, че сте взели решение да пътувате до Судан, препоръчваме:
- да се проявява повишено внимание за актуалната обстановка в страната;
- да не се посещават места с големи струпвания на хора и райони, в които се очаква провеждането на протестни действия;
- да се избягва поведение и разговори, които биха могли да бъдат изтълкувани по спорен или провокативен за местните хора начин;
- да си подготвите план за поведение и действия при възникване на извънредни ситуации;
- преди пътуване да се запознаете внимателно с условията за пребиваване в страната на страницата на Судан в секцията „Пътувам за“ на официалния уебсайт на МВнР.

Република България няма функциониращо посолство в Хартум. При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Судан, могат да се обръщат към дипломатическите и консулски представителства на страните-членки на ЕС, акредитирани в Судан, както и към посолството на България в Кайро, Египет, на следните телефони: +20 2 2736 30 25; +20 2 2736 60 77 и + 20 122 317 1991 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).