4969 лв.

Екскурзия в САУДИТСКА АРАБИЯ със самолет и обслужване на български език: Рияд – Ал-Ула – Мадаин Салих – Вади ал Дисах – Табук – Джеда! Гарантирани цени и места!

Резервация / Запитване

 

 

 

София – Рияд – Ал Ула – Мадаин Салих – Ал Ула – Вади ал Дисах – Табук – Джеда – Рияд – София

 

 

Топ цена: 4969 BGN

 

8 дни

 

Екскурзия с автобус и самолет

 

ПРОГРАМА:

 

Ден 1 София – Рияд

Отпътуване от летище София с полет на авиокомпания “Wizz Air”за Рияд. Пристигане на летището в Рияд – столицата на съвременна Саудитска Арабия, където чарът на стария свят се среща с визията на 21-ви век. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 2 Рияд

Закуска. Туристическа програма в Рияд – град с богата история, който се гордее с безброй крепости, дворци и музеи, и някои от най-колоритните пазари – сукове в страната, а също и модерен метрополис с процъфтяващ финансов и бизнес център и развиваща се култура: Ал Тураиф – исторически квартал, разположен в Ад Дирия, северозападно от Рияд, който се счита за един от важните политически и исторически обекти в Саудитска Арабия, попадащ в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; Националният музей, който ще ни пренесе в невероятно пътешествие през богатото минало на Кралството; историческият център на крал Абдулазиз, където са изложени артефакти от всички периоди с обяснение за историческото им значение. Свободно време за обяд. Екскурзията продължава към крепостта “Ал Масмак” – построено през 1865 г, укреплението играе важна роля в обединението на страната с битката при Рияд, един от най-важните конфликти на Саудитска Арабия. Акцентите сред експонатите включват карти и завладяващи снимки в галерии, датиращи от 1912 до 1937 г. Разходка през Ал-Зал, който е един от най-старите пазари, предлагащ традиционни дрехи, антики, парфюми и бижута. Връщане в Рияд. Нощувка.

Ден 3 Рияд – Ал Ула – Мадаин Салих – Ал Ула

Закуска. Трансфер до летището. Полет до Ал-Ула. Пристигане на летището в Ал-Ула. Екскурзия до Мадаин Салих, наричан още Ал-Хиджр – най-емблематичният археологически обект на Кралство Саудитска Арабия и един от задължителните за посещение, както и първият обект в Саудитска Арабия, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Повечето от неговите останки датират от времето на Набатейското Кралство. Представлява най-южното и най-голямото селище на царство Набатея след столицата му Петра (днес в Йордания), където набатеите са създали повече от 600 гробници. Днес в Мадаин Салих са запазени 111 монументални гробници, 94 от които са украсени с величествени фасади върху пясъчните масиви на района. Дори Мадаин Салих да няма толкова гробници като Петра, той има специална характеристика с многобройните надписи, изписани върху монументалните гробници. Настаняване в района на Ал-Ула. Нощувка.

Ден 4 Ал Ула – 175 km

Закуска. Туристическа програма в Ал-Ула – древен арабски град-оазис, разположен в провинция Медина, в северозападна Саудитска Арабия. В продължение на хиляди години северозападна Саудитска Арабия е привличала хора, които са идвали, за да се възползват от изобилните ресурси, предлагани от нейните плодородни оазиси. Така Ал-Ула се превръща в жизненоважен кръстопът на известните пътища за търговия с тамян, минаващи от Южна Арабия, на север в Египет и отвъд, както и в популярно място за почивка, общуване и презареждане. С туристическата програма в стария град на Ал-Ула, който представлява лабиринт от тесни плътно прилепени улици, стотици сгради от кални тухли и колосална крепостна наблюдателна кула, ще имате възможност да надникнете в не толкова далечното минало на Ал-Ула, където поклонници, пътешественици и постоянни заселници са се събирали през вековете. Обитаван от преди 12-ти век до началото на 80-те години на миналия век, Старият град на Ал-Ула предлага на изследователите уникални истории и жива памет, каквито другите обекти на наследството в района не могат. Екскурзията продължава със спокойна разходка под извиващите се финикови палми и прохладната свежест на земята по красивата пътека за Оазиса Ал-Ула. Туристическата програма завършва с посещение на т.нар. Слонова скала или известна още като Джабал Ал Фил, едно от многото чудодейни геоложки обекти на АлУла. За разлика от богато украсените, ръчно резбовани фасади на близките набатейски гробници на Хегра, „стволът“ и „тялото“ на този монолитен звяр от червен пясъчник са изсечени от природни сили – милиони години на вятърна и водна ерозия. Красотата на тази необработена структура е подсилена от заобикалящата я среда от море от фин пясък, осеяна със скалисти издатини, много от които са еднакво внушителни по размер и с интересни форми и фигури. Нощувка.

Ден 5 Ал Ула – Вади ал Дисах – Табук – 200 km

Закуска. Отпътуване за Вади ал Дисах – красива планинска долина, разположен в югозападната провинция Табук, истинско магическо природно чудо с нейните уникални водни потоци и тучни палми. Обяд. Следва пешеходен преход в тази прекрасна долина, която представлява 15 километра дълъг каньон минаващ през планината Джебел Каракир, съставен от масивен пясъчник. Този каньон дълго време е бил пазен в тайна и едва през последните години е отворен за посещение. Поразителна особеност на това природно чудо са неговите размери – в началото на каньона обграждащите го скали са 100 метра високи, а в края му – над 500 метра. Именно там, от масивните скалисти върхове, стоящи от двете страни на каньона, човек може да се възхити най-много на драматичната природа на това магическо място. Другата забележителна характеристика на каньона е малка рекичка, която в началото на каньона тече под земята и едва в средата на каньона излиза и започва да тече на повърхността в резултат на което буйна растителност, съставена от 3 метра висока трева, множество палми и храсти, цъфти между величествените скали на каньона. Отпътуване за Табук. Настаняване в района на Табук. Нощувка.    

Ден 6 Табук – Джеда – 340 km

Закуска. Отпътуване за Мадиан или както е по-известен сега Ал Бад – малка провинция в регион Табук, разположена между Табук и брега на Червено море. Първата спирка е Скалата на кораба, където скалната формация с малко въображение е издълбала една от планините във формата на голям кораб. Следва посещение на останките на самолета „Каталина“ при Рас Алшейх Хамид – необитаем нос, разположен в региона Табук между началото на залива Акаба и края на Червено море. „Каталина“ е морски патрулен хидроплан, самолет-амфибия PBY-5A от Втората световна война, разработен от американската компания „Consolidated Aircraft Corporation“, кацнал при Рас Алшейх Хамид през 1960 г. с американско семейство на борда, където по-късно са открити и отведени в Джеда и предадени на американското посолство там. Самолетът е наречен „Каталина“ в чест на курортния остров Санта Каталина край бреговете на Калифорния в САЩ. Екскурзията продължава към град Магна за посещение на Кладенеца на Мойсей. Акцентът в екскурзията през този ден е Тайеб Исим. Смята се, че когато Мойсей е извел хората от Египет през Червено море, те са стигнали до територията на Мадиан именно при Тайеб Ал-Исм, поради което тя е известна още и като Долината на Мойсей. Пешеходен преход в едно от магическите природни чудеса на Саудитска Арабия, което изненадва посетителите. Тази невероятната природна даденост на провинция Табук се намира в залива на Акаба, само на 15 километра северно от крайбрежния град Магна. Когато се приближавате по пътя, който минава покрай тюркоазените води и белите плажове на залива Акаба, това което най-напред поразява хората е внушителната форма на високия 600 метра гранитен масив на Тайеб ал-Исм, чиито остри върхове се спускат към залива Акаба. Приближавайки се към малка красива палмова горичка, която краси дъното на скалите, планинската страна, която гледа към залива Акаба внезапно разкрива изумително високите върхове на тесен каньон, чийто вход е само на няколко метра от морето. Там гранитният масив изглежда като разцепен на две от свръхестествена сила, като първите стотина метра от каньона могат да се изминат с кола, а след това дървен мост над скалите позволява на пешеходците да продължат по-дълбоко в меандрите на този масивен каньнон през планината. Последната спирка от екскурзията е пещерата на Йетро – истински скъпоценен камък, скрит тук в Саудитска Арабия, който абсолютно си струва да бъде посетен. Много хора познават Ал-Ула, но не всеки знае за тази колекция от набатейски гробници в Ал Бад’. Те са издълбани в скалите, декорирани по артистичен начин, подобен на набатейските гробници, открити в Мадаин Салех и Петра в Йордания. Ще имате възможност да наблюдавате залеза в тази прекрасна долина, преди  връщането обратно в Табук. Трансфер до летището. Полет до Джеда. Пристигане в Джеда. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 7 Джеда – 260 km

Закуска. Туристическата програма в Джеда започва с музея „Ал Тайебат“, който представя завладяващ поглед към дългото и космополитно минало на Джеда и който пресъздава традиционната хиджаска архитектура на стария град, с прозорци с еркери, покрити със сложна дърворезба и богато декорирана зидария с корали. Свободно време за обяд с възможност да вкусите от известните традиционни ястия в Джеда. Екскурзията продължава с няколко кратки спирки при най-известните паметници на Джеда като флагщокът на Джеда – най-високият пилон за поставяне на знаме в света, Фонтанът на крал Фахд – най-високият фонтан в света, чиято водна струя достига до 312 метра височина, построен през 80-те години на миналия век и дарен на град Джеда от покойния крал Фахд бин Абдул Азис, на когото е кръстен, както и музея на открито на Джеда. Разходка по крайбрежната улица на Джеда, известна като “Jeddah Corniche”, открита през 2017 г. край брега на Червено море с много ресторанти, градини, фонтани. Отпътуване към Ал Балад – историческият район на Джеда, който в буквален превод означава „Градът“. Това е историческия център на град Джеда, основан още през 7 в. През 70-те и 80-те години, когато Джеда започва да става по-богата поради петролния бум, много от местните жители се местят на север. През 2014-та година, градът влиза в списъка за Световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Оттогава старите сгради, някои от които изградени от материали като морски черупки и камъни, с уникалните си дизайни на прозорци и врати са запазени. Докато се разхождате из тесните улички ще научите как търговците са продавали стоките си и как поклонниците са се снабдявали с дрехи и храна, преди да се отправят към свещения град Мека. Екскурзията продължава към старите джамии, някои от които са построени от преди 300 години, функциониращи и до днес като джамии. Следва обиколка в града, където ще минете покрай някои търговци, за които е известно, че предлагат най-добрите местни храни. Някои от тях са местната напитка, която се прави от хляб – „Sobia“, стара пекарна, която е популярна с пресния си хляб, както и местната закуска, която се състои от боб и кисели краставички, наричана „Balilah“. Спирка за почивка в едно от местните кафенета, където ще опитате известен местен чай, смесен с мляко и билки. Турът продължава към центъра на Ал Балад, където ще видите първия хотел, построен в Джеда, повлиян от италианската архитектура и първото училище, построено в Саудитска Арабия. Нощувка.

Ден 8 Джеда – Рияд – София

Закуска. Трансфер до летището. Полет до Рияд. Пристигане на летището в Рияд. Отпътуване за България с полет на авиокомпания „Wizz Air“. Пристигане на летище София.

 


ДАТИ НА ЗАМИНАВАНЕ


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Самолетен билет София – Рияд – София на авиокомпания „Wizz Air“ с включени летищни такси и 1 брой малък салонен багаж до 10 кг (с размери 40/30/20 см)

 

Самолетни билети за 3 вътрешни полета Рияд – Ал-Ула, Табук – Джеда и Джеда – Рияд с включени летищни такси и 1 брой малък салонен багаж на авиокомпания „Saudi Airline“ (без включен чекиран багаж)

 

Трансфери летище – хотел – летище по програмата

 

Транспорт по описания в програмата маршрут

 

2 нощувки със закуски в хотел **** в Рияд

 

2 нощувки със закуски в хотел **** в района на Ал-Ула

 

1 нощувка със закуска в хотел **** в района на Табук

 

2 нощувки със закуски в хотел **** в района на Джеда

 

Описаната туристическа програма с местни екскурзоводи на английски език

 

Местен водач на английски език по време на туристическата програма в Саудитска Арабия

 

Входни такси за забележителностите, включени в програмата

 

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR на застрахователна компания „Евроинс“ АД

 

Водач-преводач от България

 


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Чекиран багаж до 10 кг, 20 кг или 32 кг за полета София – Рияд – София

 

Чекиран багаж за трите вътрешни полета (подлежи на допълнително уточнение според авиокомпанията)

 

Виза (около 150 USD)

 

Обеди и вечери

 

Напитки (алкохолни и безалкохолни) по време на храненията

 

Бакшиши за шофьора / екскурзовода (8 USD на турист на ден – заплащат се задължително на място, на водача на групата, в зависимост от предоставената услуга, в брой). Културните особености на дестинацията предполагат заплащането на бакшиш в посочения размер, което показва уважение към работата на съответните лица и прави приятно впечатление;

 

Входни такси за музеи и прояви, посещавани по желание

 

Разходи от личен характер

 

Застраховка „Отмяна на пътуване“ (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

 

За лица над 65 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия

 


НАСТАНЯВАНЕ

Посочените цени са на турист за съответното настаняване.

Двойна стая със спалня (не се гарантира)

4999 лв.

Двойна стая с отделни легла (не се гарантира)

4999 лв.

Допълнително легло в двойна стая

4999 лв.

Двойна стая за комбиниране

4999 лв.

Единична стая

6018 лв.

 


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ

Чекиран багаж до 10 кг (в двете посоки) на турист по време на полета София – Рияд – София

89.00 лв.

Чекиран багаж до 20 кг (в двете посоки) на турист по време на полета София – Рияд – София

119.00 лв.

Чекиран багаж до 32 кг (в двете посоки) на турист по време на полета София – Рияд – София

160.00 лв.

Доплащане за съседни места в самолета (отиване и връщане ) по време на полета София – Рияд – София – на турист (подлежи на потвърждение)

89.00 лв.

WIZZ Priority – качване на борда на самолета с предимство и допълнителен багаж на колелца с максимален размер 55 x 40 x 23 cm в допълнение към включения в цената ръчен багаж (с размери 40 x 30 x 20 cm), на турист в двете посоки по време на полета София – Рияд – София – услугата подлежи на допълнително потвърждение

59.00 лв.

Виза на турист

279.00 лв.

 


ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Валута: Местната парична единица е Саудитски риал (SAR). Приблизителният курс на долара към риала е 1 USD = 3,75 SAR.

 

Цената на екскурзията е определена при следния валутен курс: 1 USD = 1,8 лв. При промяна на валутния курс с над 6 % агенцията си запазва правото да промени в съответната посока цената на екскурзията.

 

Алкохолът в страната е строго забранен.

 

Облеклото е непретенциозно и жените НЕ трябва да покриват главите си и да носят абая, освен в свещения град Медина.

 

При пристигане в страната ще ви бъдат взети биометрични данни: пръстов отпечатък и скенер на ретината

 

В паспорта, с който пътувате за Саудитска Арабия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посетили тази страна.

 

Повечето места в Кралството затварят между 12:00 ч. и 15:00 ч. всеки ден, както и при други обстоятелства като например по време на часовете за молитва и често групата може да бъде върната в хотела за свободно време през тези периоди или заменена с други посещения

 

Възможно е понякога обектите да бъдат затворени по непредвидими обстоятелства или властите да откажат достъп до посещенията на определени места без предварително известяване, за което агенцията и нейните партньори не носят отговорност

 

Горивни такси при увеличение на цената на горивото: Цените на горивата са изчислени на базата на котировки на горивото (905 USD / тон и обменен курс 1,09 EUR / USD). При увеличение на цената на горивото – изчислено в евро – до 9,99%, компанията ще поеме увеличението на свой собствен риск. При увеличение на цената на горивото – изчислено в евро – равно или надвишаващо 10%, компанията си запазва правото да въведе горивна такса. Размерът на горивната такса за двупосочни пътувания на турист при увеличение на цената на горивото от 10-19,99% ще бъде 6.90 EUR. На всяко следващо увеличение на горивото с 10%, сумата съответно се мултиплицира.

 

Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

 


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

 


ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Необходима е и предварително издадена туристическa електроннa визa, заявена чрез следния интернет портал: https://visa.visitsaudi.com. За получаване на туристическа виза е необходим международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната и такса (535 SAR / 130 EUR).

 

 

Пътуването се провежда при минимум 20 записани туристи.

 

 

 

 

 

•  Туроператор и турагент ФЛАЙ ХОЛИДЕЙС ЕООД притежава удостоверение за туроператорска дейност № 7039/ 18.01.2013 година и е застрахован със застрахователна полица №03700100004766/ 2023 от „Застрахователно Дружество Евроинс“ АД,  гр. София-24, ул. „Софийски герой”  № 3, вх. Б, ет. 1, офис 21 за „Отговорност на туроператора” със срок на действие от 00:00 часа на 20.11.2023 до 23:59 на 19.11.2024 г.

 

 

 

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ: Туристите да осигурят още в България сумите, които предвиждат да похарчат в съответните валути за посещаваните държави.