АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

 

 

 

 

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

 

При публикуването на общо предупреждение за пътуване, оценката на ситуацията по сигурността не се основава на  едни или други трагични събития, а на общата обстановка в региона, респективно в дадената страна, съгласно цялата налична информация, с която разполага Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи използва възприетата в държавите-членки на ЕС класификация на степените на риск, както следва:

I степен: Без особени препоръки.

ІІ степен: Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

ІІІ степен: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

ІV степен: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

V степен: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната

 

СТЕПЕНИ НА СИГУРНОСТ ПРЕПОРЪКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

 

 

Последна актуализация: 14.07.2023 г.

 

І степен – Без особени препоръки: Австралия, Австрия, Албания, Андора, Аржентина, Бангладеш, Барбадос, Бахамски острови, Беларус, Белгия, Белиз, Бенин, Боливия, Ботсуана, Бразилия, Бруней, Бутан, Великобритания, Виетнам, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Доминиканска република, Екваториална Гвинея, Естония, Зимбабве, Индия, Исландия, Испания, Италия, Йордания, Кабо Верде, Канада, Катар, Кипър, Китай, Корея (Република), Коста Рика, Куба, Кувейт, Лаос, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Мавриций, Мадагаскар, Макао, Македония, Малдиви, Малта, Мартиника, Маршалови острови, Молдова, Монако, Монголия, Непал, Нова Зеландия, Нова Каледония, Норвегия, ОАЕ, Оман, Панама, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Самоа, Сан Марино, Сао Томе и Принсипи, Саудитска Арабия, Свазиленд, Сейшелски острови, Сиера Леоне, Сингапур, Словакия, Словения, Соломонови острови, Суринам, САЩ, Сърбия, Тайван, Тайланд, Танзания, Унгария, Уругвай, Фарьорски острови, Фиджи, Финландия, Фолклендски острови, Франция, Холандия, Холандски Антили, Хонгконг, Хърватска, Черна гора, Чешка република, Чили, Швейцария, Швеция, Шри Ланка, Ямайка, Япония

ІІ степен – Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната): Азербайджан, Ангола, Армения, Бахрейн, Босна и Херцеговина, Буркина Фасо, Бурунди, Венецуела, Гватемала, Грузия, Джибути, Еквадор, Замбия, Западна Сахара, Индонезия, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Колумбия, Коморски острови, Конго (Република), Косово, Кот д’Ивоар, Мавритания, Малави, Малайзия, Мароко***, Мексико, Никарагуа, Палестинска власт**, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Руанда, Салвадор, Сенегал, Таджикистан, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Туркменистан, Турция*, Узбекистан, Уганда, Филипини, Хондурас, Чад,

ІІІ степен – Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост): Алжир, Гвинея-Бисау, Египет, Еритрея, Етиопия, Израел, Иран, Кения, Конго (Демократична република), КНДР, Либерия, Мианмар,Мозамбик, Намибия, Нигер, Нигерия, Пакистан, Судан, Украйна, Хаити

ІV степен – Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост): Афганистан, Ирак, Йемен, Камерун, Ливан, Мали, Сомалия, ЦАР, Южен Судан

V степен – Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната: Либия, Сирия

 

ВАЖНО – ВИЗИ КИТАЙ

Поради настъпили промени в законовите разпоредби и регулации относно визовия режим с Китайска народна република, Посолството на КНР в България въведе, считано от 16 август 2018 г., издаването на визи с биометрични данни, за което е необходимо снемане на 10-пръстови отпечатъка. Тази разпоредба се отнася за всички български граждани, желаещи да посетят Китай.

Във връзка с това е необходимо всички кандидатстващи за китайска виза да се явят лично в посолството за вземане на биометрични данни!

Туристите по нашите бъдещи групи за Китай, трябва да имат оригинален валиден паспорт, снимка паспортен формат на бял фон и попълнен формуляр,  като ще се наложи около месец преди датата на отпътуване да се явят лично в посолството за вземане на биометрични данни! Ще получите допълнителен е-мейл за конкретни дати и часове за явяване в посолството! Наш колега ще бъде в посолството за съдействие!

Актуалния адрес на посолството е София, бул. Джеймс Баучер №58

За тези, които желаят самостоятелно да кандидатстват за виза, Китайско посолство въведе и онлайн система за попълване на визовия формуляр и запазване на час за подаване на документи за виза. Документите за китайски визи се внасят в консулския отдел към Посолство на КНР всеки вторник и четвъртък след предварително записан час за лично явяване на кандидатите за виза с цел снемане на пръстови отпечатъци.

 

Препоръка към пътуващите за Гърция български граждани

 

Предвид зачестилите случаи на санкциониране на български граждани за нарушения на гръцкия митнически кодекс, Министерство на външните работи препоръчва на пътуващите за Гърция български граждани да спазват строго позволените квоти за внос в Гърция на акцизни стоки на човек – 4 стека цигари, 10 литра твърд алкохол, 110 литра бира и 90 литра вино. Вносът на алкохол без бандерол не е разрешен, независимо от количеството му. При осъществяване на проверка на автомобила трябва ясно да бъде заявено кое количество от акцизните стоки на кого от пътниците е собственост.

 

Препоръки към българските граждани, пътуващи до Обединените арабски емирства

 

Министерство на външните работи информира, че с писмо от 1 юни 2018 г. до авиокомпаниите, осъществяващи полети до и от ОАЕ, емиратските власти са съобщили за въвеждането на нови правила за пътуване на малолетни и непълнолетни лица, както и за пътуване, при което малолетното или непълнолетно лице се придружава само от единия родител.

При пътуване на малолетни и непълнолетни чуждестранни граждани на ГКПП на международните летища в ОАЕ е необходимо да се представя издадено от родителите (съответно от настойниците или попечителите) пълномощно за пътуване, в което са вписани постоянният адрес на пътуващия/пътуващите и адресът по пребиваване в ОАЕ, включително данни за посрещащите/приемащите лица.

Изискването ще се прилага и в случай, че малолетните и непълнолетните чуждестранни граждани се придружават от трето лице.

На ГКПП допълнително следва да се представи и копие от удостоверението за раждане на пътуващия малолетен/непълнолетен.

В случай на придружаване от родител, чието фамилно име е различно от името на малолетното или непълнолетното лице, трябва да се представи копие от удостоверение за раждане, от което да е видна роднинската връзка между лицата.

Към момента от ОАЕ няма въведена задължителна форма за пълномощното, което следва да се представя при граничния контрол на международните летища. Властите не са съобщили и дали е необходима заверка на документите.

Не е налице и изискване за език на пълномощното, като следва да се очаква, че ще се приемат документи, издадени на английски и/или арабски език, съответно преводи. Препоръчва се ползването на многоезични извлечения от актовете за раждане.

В случай на основателни съмнения, местните власти си запазват правото да откажат достъп на лица до територията на ОАЕ и да депортират пътуващите малолетни и/или непълнолетни чуждестранни граждани.

Повече подробности и допълнителна актуална информация биха могли да бъдат получени от авиокомпанията, с която се планира осъществяването на полета на малолетното или непълнолетно лице.

 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Преди пътуване в чужбина, препоръчваме регистрация в услугата „Пътувам за“ на уеб страницата на МВнР.

Нови правила за влизане в Съединените щати от 8 ноември 2021 г.

 

От 8-и ноември 2021 г. влизат в сила нови правила за международните пътувания до Съединените американски щати (САЩ).

Според прокламацията на американския президент Джоузеф Байдън отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътника през определени държави в последните 14 дни.

Пристигащите по въздух пътници ще са длъжни да представят още преди качването си на борда доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с някоя от ваксините, одобрени за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Към 25 октомври 2021 г. този списък включва ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.
За „завършена ваксинация“ ще се приема изтичането на 14 дни след поставянето на всички дози от една (при еднодозовата ваксина) или от две различни ваксини. Повече информация относно признатите от властите в САЩ ваксини, както и относно възможните комбинации от ваксини може да откриете тук:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/foreign-vaccine.html

В допълнение към изискването да бъдат напълно ваксинирани преди излитането желаещите да пътуват до САЩ ще трябва да представят на авиокомпанията и негативен резултат от COVID тест за амплификация на нуклеинова киселина (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет.

Преболедувалите COVID-19 през последните 90 дни са освободени от изискването за отрицателен тест, ако представят едновременно два документа: 1) Положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването; и 2) Подписан документ с дата от медицинско заведение или от лекар, че са вече излекувани.

На следния уеб сайт може да проверите приложимите спрямо Вас изисквания за пътуване до Съединените щати - https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel/travel-assessment/index.html.

Освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест с отрицателен резултат, са пътниците от 2 до 18-годишна възраст.

Освободени от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и лицата, чието пътуване попада в обхвата на чл.11 от Споразумението за седалищата на централните учреждения на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията освен тест, направен до 1 ден преди полета, и доказателства за насрочено тестване и за осигурено карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19.

Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци, които не са ваксинирани, ще следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от един ден преди първия полет;
Лицата, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или са граждани на държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, също са освободени от изискването за ваксиниране.
На този етап не са обявени правилата за влизане през сухопътните граници, тъй като те ще бъдат изменени с отделен акт.

Преди полет за САЩ препоръчваме на българските граждани да се свържат с най-близката американска консулска служба за получаване на най-актуалната информация за пътуване, както и с представителите на авиокомпанията, с която ще пътуват, за да се уверят, че отговарят на условията за това.

При нужда от съдействие българските граждани в САЩ могат да се обръщат към: посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646. Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: Embassy.Washington@mfa.bgConsulate.Chicago@mfa.bgConsulate.LosAngeles@mfa.bgConsulate.NewYork@mfa.bg.